Yamaha Rhino Forums - RhinoTalk banner

2006 Yamaha Rhino 660 frustracja!

678 views 8 replies 2 participants last post by  arcarleton  
#1 ·
Próbuję wymienić olej w moim niedawno nabytym Rhino, ale natknąłem się na coś, co wydaje się być nie do pokonania. Plastikowy zatrzask pod siedzeniem kierowcy, który zwalnia siedzenie, jest całkowicie uszkodzony. Pobralem instrukcję obsługi, a KAŻDA naprawa wydaje się zaczynać od "wyjmij fotel kierowcy". Usunąłem każdą śrubę i śrubę, jaką znalazłem, ale nadal nie mogę wyjąć fotela kierowcy. Pomijając palnik, czy ktoś ma jakieś rady, jak wyjąć fotel kierowcy po usunięciu zatrzasku? Doceniam wszelkie sugestie, ponieważ całkowicie brakuje mi pomysłów. Dzięki!

#2 ·
Rano przyjrzałem się mojemu 660 i zwolnienie siedzenia jest metalowe, więc może być inne. Myślę, że jeśli weźmiesz duży śrubokręt i spróbujesz złapać złamany koniec uszkodzonej zatrzasku pod środkiem siedzenia od przodu i podważyć go do góry, podnosząc jednocześnie siedzenie, to może zadziałać.
Drugą rzeczą, która powinna zadziałać, jest to, że jeśli spojrzysz pod siedzenie od przodu, są dwie nakrętki przymocowane do spodu siedzenia, po jednej z każdej strony zatrzasku. Jeśli masz piłę szablastą, odetnij nakrętki tuż przy zestawie, a to zwolni siedzenie. Później możesz wymienić ten sprzęt. Podejrzewam, że zatrzaski siedzeń są dostępne na eBayu. Mam nadzieję, że to pomoże, jeśli coś nie pomoże, zapytaj ponownie.

#3 ·
Rano obejrzałem moją 660 i moje zwolnienie siedzenia jest metalowe, więc może nie być takie samo. Myślę, że jeśli weźmiesz duży śrubokręt i spróbujesz złapać złamany koniec uszkodzonego zatrzasku pod środkiem siedzenia od przodu i podważyć go do góry, podnosząc jednocześnie siedzenie, to może zadziałać.
Drugą rzeczą, która powinna zadziałać, jest to, że jeśli spojrzysz pod siedzenie od przodu, znajdują się dwie nakrętki przymocowane do spodu siedzenia, po jednej z każdej strony zatrzasku. Jeśli masz piłę szablastą, odetnij nakrętki tuż przy zestawie, a to zwolni siedzenie. Później możesz wymienić ten sprzęt. Podejrzewam, że zatrzaski siedzeń są dostępne na eBayu. Mam nadzieję, że to pomoże, jeśli coś nie pomoże, zapytaj ponownie.
Może za pomocą klucza płaskiego uda się odkręcić nakrętki. Spróbuj najpierw tego.

#5 ·
Czy możesz usunąć drugi fotel, abyś mógł dokładnie zobaczyć, gdzie się znajdują i jak to wszystko wygląda? Jeśli nie, mogę zrobić zdjęcie, a wtedy zobaczysz, jak to jest zbudowane. Zajrzenie pod siedzenie nie jest łatwe, ale są tylko kilka cali w środku. Może lustro i latarka, jeśli twój drugi fotel jest również uszkodzony. Spróbowałbym klucza płaskiego około 10-12 mm (około 1/2 cala). Moja maszyna tu nie jest, więc nie mogę w tej chwili powiedzieć ci dokładnego rozmiaru. Nie poddawaj się, to jest do zrobienia. Daj mi znać, czy zdjęcie pomoże.

#6 ·
Właśnie wygooglowałem zatrzask siedzenia nosorożca i wygląda na to, że występuje w nich niewielka różnica, która może być Twoim problemem. Spójrz na zdjęcia zatrzasków od dołu, a zobaczysz śruby. W niektórych z nich śruby są nieco zagłębione. Może to utrudniać umieszczenie klucza na śrubach. Naprawdę nie mogę powiedzieć, jak głęboko są. Moje nie są zagłębione i bardzo łatwo byłoby się do nich dostać. Jedna rzecz, jeśli część jest plastikowa, powinno być łatwo ją rozbić i po prostu dostać nową.

#7 ·
Wyjąłem dziś fotel pasażera i mogłem sprawdzić olej i trochę dolać. Kupiłem na eBay małą pompkę, która przykręca się do góry butelek z olejem, a wąż pasuje do otworu na bagnet po stronie pasażera. Aby spuścić olej z silnika, jest to największy otwór w osłonie pod silnikiem. Gniazdo 17 mm usunie wtyczkę. Jeśli możesz wyjąć fotel pasażera, możesz wymienić olej, tylko nie filtr.